שולמית בכר - דיאטנית קלינית, ליווי להחלמה מבולימיה ואימון לחופש מאכילה רגשית - הסיבה האמיתית בגללה אתם משמינים
דיאטנית קלינית.
אימון להחלמה מבולימיה, ולחופש מאכילה רגשית


צלצלי עכשיו
לקביעת פגישת ייעוץ ובדיקת מצבך התזונתי
 054-539-6067
דף הבית >> מאמרים >> הסיבה האמיתית בגללה אתם משמינים
 
יתוסים בנושא הרזיה נפוצים מאד בתעשיית הבריאות, אבל אחד המיתוסים היותר חזקים הוא המחשבה ש"קלוריה היא קלוריה", ולא משנה מה המקור שלה או לא חשוב המבנה הכימי שלה או הערך התזונתי שלה.

אם בריאותכם באמת חשובה לכם, ואם אתם מנסים לשמור על משקל תקין, אז אתם צריכים לדעת את האמת על קלוריות ועל החומרים שמפריעים לקלוריות הללו לפעול נכון בגופכם.

לדוגמא: סוכר הוא נושא בריאות מרכזי בימים אלו ויש כאלה שאומרים: שסוכר הוא סוכר...

אבל האמת היא שונה לחלוטין!  הגוף שלכם מתייחס לסוכר כמו שהוא מתייחס לאלכוהול ורעלים אחרים.  אם כך הסוכר עלול להרוס את הכבד שלך ואברים אחרים.

השמנת יתר היא הרבה מעבר לבעיה אסטתית...

בעוד שרבים שומטים כתפיים ומתייחסים להשמנת יתר כבעיה אסטתית, זוהי איננה הערכה אמיתית של המצב.  מגפת ההשמנה אינה מאיימת רק על הבריאות או אריכות החיים של אנשים רבים, היא מעמסה על מערכת הבריאות.  מחלות ידועות כתוצאה מהשמנת יתר הן: סכרת סוג 2, כבד שומני, לחץ דם, שחלות פוליסיסטיות, שומנים בדם, סרטן, מחלות לב ודמנטציה.

ד"ר לוסטיג, מומחה בהשמנת יתר, מסביר שהשמנת יתר מקושרת עם סינדרום מטבולי ושאר המחלות שצוינו, אבל איננה הסיבה להן, אלא היא רק סמן.  כלומר הסינדרום המטבולי הוא הסיבה לכל המחלות והגורם לכך היא צריכת יתר של סוכר ובמיוחד פרוקטוז.

לפי ד"ר לוסטיג, 20% מאנשים עם השמנת יתר הם בעלי חילוף חומרים נורמאלי והמשקל העודף שלהם לא ישפיע על תוחלת החיים שלהם.  אבל מרבית האנשים עם השמנת יתר, כ 80% אינם בעלי חילוף חומרים נורמאלי, ושימו לב כ 40% מהאנשים בעלי משקל תקין גם הם סובלים מתפקוד מטבולי לקוי,נתון מפחיד- חילוף חומרים לא תקין פוגע ברוב האמריקאים.

למה? מה הסיבה לשכיחות של חילוף חומרים לקוי?

דוגמה אחת שתרמה להחרפת מצב הבריאות בעולם המערבי היא האמונה ש"קלוריה היא קלוריה".  זה אחד הדברים הראשונים שדיאטנים לומדים בבית הספר. זה גם מה שלמדתי אני ובשיחות עם דיאטנים אחרים, זו אכן האמונה הרווחת.  למרבה הצער , אמונה זו היא אמונת שווא.  אמונה דוגמתית נוספת שלחלוטין אינה אמת היא הרעיון שהשמנת יתר היא תוצאה של אכילת יתר ותנועה מינימאלית, כלומר תוצאה של צריכת יותר קלוריות מאשר הוצאתן, מה שהוביל לתפישה נפוצה שאנשים שמנים הם "עצלנים".

אבל ד"ר לוסטיג מציין ישנם כוחות חברתיים מעבר לאחריות האישית של כל אחד מאיתנו.

·        חוסר זמן להכנה ואכילת מזון מתאים/ נכון,
·        שינויים ביצור המזון ומעבר לאוכל פחות שמן מצד אחד, אבל שמכיל יותר סוכר
·        מחסור בשעות שינה
·        לחץ  (עקה )הולך וגובר
·        פחות רכיבים מזינים (מינרלים ) זמינים מהאדמה
·        שינויים בדרך גידול בעלי חיים והזנתם- אוכל מעובד, מהונדס גנטית, הורמונים, אנטיביוטיקה

 השינויים החברתיים הללו ב60  השנה האחרונות הם בעלי השפעה מכרעת על הביוכימיה של גוף האדם.

בין השינויים הדרמטיים בייצור ואספקת המזון שלנו הוא השימוש המוגבר בסוכר, במיוחד בסירופ סוכר עשיר בפרוקטוז ( ראה כתבה קודמת ) שמוסף כמעט לכל מזון מעובד!! וכאן למעשה האימרה ש"קלוריה היא קלוריה" אינה נכונה, שכן, קלוריה שמקורה בשומן אינה משפיעה על גופכם כמו זו של שמקורה פרוקטוז.

קלוריה יכולה להיות לגמרי שונה מקלוריה אחרת...

לדברי ד"ר לוסטיג פרוקטוז הוא בעל ערך קלורי כמו סוכר אחר, אבל יש לו ערך מטבולי שונה, כלומר אפשר לאכול 50 קלוריות מפרוקטוז או גלוקוז או חלבון אבל האפקט המטבולי על הגוף יהיה שונה לחלוטין למרות כמות הקלוריות הזהה.  השוני הוא בגלל שרכיבי תזונה שונים גורמים תגובות הורמונאליות שונות והן אלו שקובעות כמה שומן תוכל הגוף יצבור ויאגור.

אמריקאי ממוצע, ואני מאמינה שאנחנו מאחוריהם כמו בכל תחום אחר כמעט, צורך 150 גרם סוכר ביום כשחציו מגיע מפרוקטוז, כלומר 75 גרם פרוקטוז.  כמות זו מהווה 300% יותר מהכמות שתגרום שיבוש הרסני ביוכימי בגוף .

היום אנחנו יודעים שפרוקטוז:

·        מתעכל בצורה שונה מגלוקוז כשרובו הופך ישירות לשומן.
·        גורם לגוף לעלות במשקל ע"י שיבוש המטבוליזם דרך כיבוי מנגנון התיאבון. 
·        מוביל לעליה במשקל במהירות ולהשמנה בטנית, מוריד את הכולסטרול הטוב- HDL,
מעלה את הכולסטרול הרע- LDL, מעלה טריגליצרידים, מעלה סוכר בדם, מעלה לחץ דם- כל התופעות של סינדרום מטבולי
·        לאורך זמן מוביל לתנגודת אינסולין שהיא סמן לסכרת, למחלות לב ולמחלות סרטן
 
עכשיו אנחנו מגיעים לשורש העניין ואיך אתם יכולים לנצל את כל מה שנאמר עד כה.
ואיך הרעיון שתוכלו לרזות רק מספירת קלוריות אינו עובד!!!.

 
אחרי הפרוקטוז, סוכרים ודגנים אחרים שנצרכים יותר מדי מקדמים עליה במשקל ומחלות כרוניות.  זה כולל גם אוכל שנחשב בריא- מיצי פירות, או פירות שמכילים הרבה פרוקטוז.
צריך להבין שכאשר מזונות אלו נצרכים בכמויות גדולות הם ישפיעו על רמות האינסולין שהוא מווסת שומן קריטי.  אז כן, שתיית כמויות גדולות של מיצי פירות על בסיס יומי יכולים לתרום לעליה במשקל.  בקיצור, אינכם משמינים כי אתם אוכלים יותר מדי קלוריות ואינכם מתאמנים מספיק.
אתם משמינים כי אתם אוכלים את הקלוריות הלא נכונות.
כל שתאכלו יותר פרוקטוז ודגנים אתם מתכנתים את גופכם לייצר שומן ולאגור אותו.
 
עכשיו נשאלת השאלה: אז מה הפתרון?
 
החלפת הסוכר עם שומנים בריאים הוא המפתח לשינוי הסינדרום המטבולי
 
לפי ד"ר מרקולה ישנם שני דברים שצריך לעשות:
1.     הגבלה חמורה של צריכת פחמימות כולל סוכרים, פרוקטוז ודגנים
2.     עליה בצריכת שומן בריא

בעוד שרשויות הבריאות מתעקשים שצריכת סוכר במתינות היא בסדר ושדגנים הם חלק חיוני בתזונה בריאה ואפילו מונעים מחלות לב, הם נכשלים בלקיחת חשבון ש:

·        פרוקטוז הוא המקור הראשון של צריכת קלוריות בארה"ב, וגם אצלנו.  תקראו השבוע את הרכיבים במוצרים שאתם קונים בסופר ותגלו שלרובם הוסיפו סוכר, עמילן, גלוקוזה ועוד מילים אחרות לסוכר.  רכיב שנמצא בכל אוכל מעובד אינו יכול להיות בכמויות מתונות. גרוע מכך, אפילו רוב אבקות התינוקות מכילות כמות סוכר ששווה לכמות בפחית קולה, שמסביר איך תינוקות בני 6 חדשים יכולים להיות בהשמנת יתר.
·        פחמימות פשוטות כמו שיש בדגנים של ארוחת בוקר, לחמניות, בייגלה, וופלים,עוגות, עוגיות ועוד מתפרקים במהירות לסוכר, מעלים רמות אינסולין וגורמים לתנגודת אינסולין שהיא הגורם מספר אחד כמעט לכל מחלה כרונית ידועה כולל מחלות לב.

הגוף שלך זקוק לשומן לתפקוד אופטימאלי

שומנים בדרך כלל נחשבים ל"חברה הרעים" בתזונה, במיוחד שומנים רווים.  אבל זה לא נכון.  השומן היחיד המסוכן הוא שומן טרנס כמו שיש במרגרינה ושמנים צמחיים מסוימים או במאפים כמו בורקס, ג'חנון ועוד.  שומן רווי הוא למעשה הכרחי וחיוני לבריאות אופטימאלית. הוא ממלא את התפקידים הבאים:

·        רכיב הכרחי של קרום התא
·        סוכן אנטי ויראלי שימושי ( חומצה קפרילית )
·        יעיל כנוגד חורים בשן, נוגד פלאק ונוגד פטריות ( חומצה לאורית )
·        מודולטור של ויסות גנטי ומניעת סרטן ( חומצה בוטירית )
·        הכרחי לייצור מגוון של הורמונים
·        מוליך של ויטמינים ( A, D, E, K ) ודרוש לספיגת מינרלים ותהליכים ביולוגים נוספים
·        עוזר בהורדת רמות כולסטרול ( חומצה פלמיטית וחומצה סטירית )
·        מקור אנרגיה מרוכז

כאשר מצמצמים את צריכת הפחמימות יש לעלות את צריכת השומן הרווי הבריא.  הן פחמימות והן שומנים הם מקור של אנרגיה, אבל שומן רווי הוא הדלק המועדף ללב שלך.  יתרון נוסף הוא ששומן אינו מעלה את רמות האינסולין בעוד שפחמימות מעלות.  אבל, חשוב להכיר בהבדל בין פחמימות מדגנים לפחמימות מירקות.

אם אתם רוצים להוריד את רמות האינסולין ולהפחית צבירת שומנים, הפחיתו את כמות הדגנים והסוכרים שאתם צורכים.  לא את הירקות! למעשה, אתם צריכים להעלות בצורה קיצונית את כמות הירקות שאתם אוכלים, מפני שמבחינת הנפח דגנים הם הרבה יותר צפופים מירקות. 

שומנים בריאים הם:

·        זיתים ושמן זית
·        קוקוס ושמן קוקוס
·        חמאה אורגנית
·        אגוזים, שקדים, פקאנים
·        חלמון אורגני
·        אבוקדו
·        בשרים אורגניים
·        שמנים בכבישה קרה

כמה פרוקטוז זה יותר מדי?

המלצה כללית היא צריכת של פחות מ25 גרם פרוקטוז ביום ומקסימום 15 גרם מפירות.  אבל אם אתם סובלים מ: תנגודת אינסולין, סכרת, לחץ דם גבוה, כולסטרול גבוה, חומצה יורית גבוהה או השמנת יתר מומלץ לצרוך עד 15 גרם ביום כולל דגנים ופירות.

חומצה יורית גבוהה במיוחד היא סמן פוטנציאלי לרעלת פרוקטוז , אז אם הרמות שלך היא מעל 4 מ"ג/ד"ל לגברים או 3.5 מ"ג/ ד"ל לנשים תהיו חכמים להימנע לחלוטין מכל פרוקטוז שהוא עד שרמות החומצה יחזרו לנורמה.

 טבלה של כמות פרוקטוז http://www.metaplim.co.il/a.asp?a=197564
 
מבוסס ומתורגם מהאתר של ד"ר מרקולה:

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/04/30/fructose-and-protein-related-to-obesity.aspx?e_cid=20120430_DNL_art_1